ВМРО-ДПМНЕ бара повлекување на законите за игрите на среќа и на лековите и медицинските средства од пленарна седница

од Вести365.МК | С.З.

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе бара повлекување на два закони од денешната собраниска седница и тоа Законот за игрите на среќа, кој е предложен да се носи со европско знаменце, и Предлог законот за дополнување на Законот за лекови и за медицински средства.

На прес-конференцијата денес, пратеникот Миле Лефков го изрази своето мислење дека ЕУ знамето се злоупотребува во врска со Законот за игрите на среќа, за кој Лефков тврди дека не постои регулатива или директива во домашното законодавство. Лефкововата пратеничка група бара овој закон да се симне од дневниот ред на денешната седница и заедно со Собранието да ја преиспитаат употребата на ЕУ знамето за овој закон.

Лефков исто така откри дека група свиркачи до ВМРО-ДПМНЕ објаснија дека еден вицепремиер може да ја зголеми својата лична состојба со донесување на законот и дека имаат планови за формирање на паралелна државна видеолотарија, процес што тие тврдат дека се одвива под покровителство на Артан Груби. Лефков изјави дека настојувањето на ДУИ за прифаќање на законот може да предизвика потенцијални проблеми со земјите-членки на ЕУ.

Пратеничката Рашела Мизрахи на одвоена прес-конференција го изрази своето мислење за Предлогот на законот за дополнување на Законот за лекови и за медицински средства, тврдејќи дека тој содржи само малверзации. Мизрахи објасни дека владата се обидува да го претстави законот како решение на проблемот со набавката на лекови за ретки болести, но цената по која се набавува лекот ќе биде деловна тајна, што е спротивно на Законот за јавни набавки.

Слични објави