ВИДЕО | Потресна исповед на единствената преживеана Еврејка од Штип: Рашела се сеќава на се

од Вести365.МК Ј.Р.

Рашела имала само 8 години кога еврејските семејства од Штип меѓу кои било и нејзиното се транспортирани во скопскиот Монопол и оттаму кон логорот на смртта Треблинка. Таа е единствената преживеана Еврејка од Штип која потоа живеела во Србија.

Денеска, на одбележувањето на 80-годишнината од Холокаустот на македонските Евреи, дојде во Скопје.

Видеото можете да го погледнете тука.

Слични објави