Бројот на нови германски државјани достигна уште едно високо ниво минатата година, многу Сиријци се натурализирани

од Вести365.МК | М.Т.

Германија забележа уште едно големо зголемување на бројот на луѓе кои добија државјанство минатата година, бидејќи голем број луѓе од Сирија помогнаа натурализацијата да се достигне највисокото ниво од најмалку 2000 година, според официјалните податоци објавени во вторникот.

Околу 200 100 луѓе добиле германско државјанство во 2023 година, соопшти Федералниот завод за статистика. Тоа беше зголемување за околу 31.000, или 19%, во споредба со претходната година, пренесе АП.

Зголемувањето уследи по порастот од 28% во 2022 година, што исто така беше поттикнато од натурализираните голем број Сиријци бидејќи зголемениот број луѓе кои мигрирале во Германија помеѓу 2014 и 2016 година ги исполнуваат условите за државјанство.

Минатата година, 75.500 луѓе од Сирија беа натурализирани – најголемата поединечна група, што претставува 38% од вкупниот број – соопшти заводот за статистика. Тој број е зголемен за 56% во споредба со 2022 година. Тие поминале во просек 6,8 години во Германија пред да станат граѓани.

Околу 10 700 граѓани на Турција и Ирак станаа германски државјани минатата година, ставајќи ги тие групи на второто место.

Вкупниот број на нови граѓани беше највисок од почетокот на сегашната евиденција во 2000 година, по промената на законот според кој луѓето со германско потекло од поранешниот Советски Сојуз, кои пристигнаа во голем број во 1990-тите, автоматски добиваа државјанство наместо да мора аплицирајте за тоа.

Условите за добивање државјанство вклучуваат работно познавање на германски јазик и доказ дека може да се издржува финансиски.

Според законот, како што беше минатата година, луѓето во принцип требаше да живеат во Германија најмалку осум години, иако тоа не се однесуваше на сопружниците и децата. Периодот може да се намали на шест години за луѓето кои покажуваат „посебни достигнувања за интеграција“, како што се многу добро познавање на јазикот, професионални достигнувања или граѓански ангажман.

Тие правила се олеснуваат според новата легислатива што ќе стапи на сила на 27 јуни. Луѓето ќе имаат право за државјанство по пет години престој во Германија, или три во случај на „посебни достигнувања за интеграција“. Децата родени во Германија автоматски ќе станат граѓани доколку едниот родител е легален жител пет години, што е помалку од осум години сега.

Слични објави