Банкараскиот систем на САД пред КОЛАПС – Уште 186 банки пред БАНКРОТ

од Вести365.МК Ј.Р.

По падот на банката на Силиконската долина (СВБ), американските економистите посочуваат дека уште 186 американски банки се соочени со банкрот – објави The Wall Street Journal.

И тој истакна: „СВБ пропадна откако зголемените каматни стапки ја намалија вредноста на нејзиниот имот, а загрижените клиенти ги повлекоа неосигурените депозити. Во една нова студија, економистите наведуваат дека идентификувале 186 банки кои би можеле да бидат изложени на слични ризици“.

Авторите на написот се повикаа на студија на економисти објавена на Social Science Research Network во која тие ги пресметаа загубите на банките условени од каматната политика на Федералните резерви (американската централна банка).

Банката на Силиконската долина банкротираше за помалку од два дена. Откако изврши неуспешна операција со хартии од вредност, штедачите почнаа наеднаш да повлекуваат средства од нивните сметки.

По продажбата на нејзината британска подружница, акциите на американските банки почнаа да губат позиции. Така, хартиите од вредност на Western Alliance паднаа за повеќе од 44 отсто, а на First Republic Bank речиси за 59 отсто.

Акциите на банките PacWest, Zions и UMB Financial паднаа за 20,7-27,5 проценти.

Американските власти наводно не ја разгледуваат можноста за купување на SVB во стечај. Според министерот за финансии Џенет Јелен, сегашната ситуација е различна од финансиската криза од 2008 година, кога владата спаси многу банки за да ја заштити економијата на земјата.

Студија на Мрежата за истражување на општествени науки сугерира дека 186 американски банки би можеле да пропаднат ако половина од нивните штедачи одеднаш ги повлечат своите средства. Истражувачите формулираа шпекулативно сценарио во кое секоја банка доживеа голем број клиенти и заклучија дека американската Федерална агенција за осигурување на депозити (FDIC) ќе остане без пари.

Студијата беше објавена набргу по колапсот на банката во Силиконската долина (SVB), најлошото неуспех на американска финансиска институција од 2008 година, пренесува „Правда.рс“.

„Нашите пресметки сугерираат дека овие банки се секако изложени на потенцијален ризик од неуспех поради бегство на клиентите, отсуство на друга владина интервенција или докапитализација“, пишуваат економистите.

Дури и ако само половина од штедачите, чии депозити не се осигурани, одлучат да се повлечат, речиси 190 банки се изложени на потенцијалниот ризик од измама на осигурените штедачи, со потенцијално 300 милијарди долари осигурени депозити во ризик, се вели во резимето на студијата.

Слични објави