РЕВОЛУЦИОНЕРНА ТЕХНОЛОГИЈА: Хрватите уништија тумор со помош на робот и вештачка интелигенција (ФОТО)

од Вести365.МК Ј.Р.

Во Клиничкиот институт за дијагностичка и интервентна радиологија на КБЦ, првпат во Хрватска успешно се изведени процедури за перкутана аблација и туморска биопсија на пациенти на онкологија со употреба на најнова технологија за роботска рака, соопштија од болницата, пренесе Индекс.хр.

„Вештачката интелигенција со помош на роботската рака Micromate поставена на КТ уредот овозможува сондата за термичко уништување на туморите да биде прецизно позиционирана во телото по првичното снимање. Ова е значајна помош за прецизна навигација дури и до најтешките дофатливи или тешко видливи, мали тумори со значително помала количина на зрачење за пациентот.

Сето горенаведено во исто време ја забрзува самата процедура. Споменатиот систем за роботска рака го користат одделенијата за онкологија ширум светот веќе три години, а одц неодамна и поголемите онколошки центри во Европа.

Признат како центар на извонредност во минимално инвазивниот третман на пациентите со онкологија во овој дел од Европа, на Одделот за интервентна радиологија на КБЦ „Сестри Милосрдници“ беше обезбедена оваа технологија со цел да се тестираат сите можности и предности на овој систем, што е планирано во иднина да го користат најголемиот дел од пациентите со онкологија, соопштија од КБЦ.

Слични објави